مهد کودک

یک مهد کودک خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

مهد کودک جایی است که کودکان برای اولین‌بار وارد یک محیط اجتماعی بزرگ‌تر شده و با تجربیات مختلفی آشنا می‌شوند. پس انتخاب یک مهدکودک مناسب از مهم‌ترین انتخاب‌های والدین برای فرزندان خود است.

تجربه‌هایی که کودکان در مهدکودک خواهند داشت، بخش عمده کودکی آن‌ها را شکل می‌دهد. تاثیر مستقیم تجربیات کودکی بر تمام بزرگسالی، باعث می‌شود تا خانواده‌ها بخواهند عملکرد دقیق‌تری در انتخاب مهد کودک فرزند خود داشته باشند.

از طرفی، در دهه‌های اخیر رشد شهرنشینی، تغییر سبک زندگی خانواده‌ها را در پی داشته است. آپارتمان‌نشینی و تعداد کم کودکان و همچنین حساسیت بیشتر خانواده‌ها در سال‌های اخیر، سبب شده است تا ارتباط کودکان با طبیعت و دیگر همسالان خود به حداقل برسد.

تجربه حضور در یک مهد کودک خوب، کودکی فرزندان‌مان را سرشار از تجربه‌های اجتماعی با همسالان و رشد مهارت‌های مختلف خواهد کرد. در اینجا می خواهیم تا با ویژگی‌های یک مهد کودک خوب آشنا شویم تا راحت‌تر بتوانیم یک مهد کودک با کیفیت برای فرزند خود انتخاب کنیم.

چرا باید کودکان‌مان را به مهدکودک بفرستیم؟

عده‌ای از پدر و مادرها فکر می‌کنند که اگر امکان نگهداری کودک در خانه وجود داشته باشد، لزومی بر گذاشتن کودک در مهدکودک نیست! اگر مهد کودک را با “مراکز نگهداری کودک” یکی بدانیم، بی‌راه هم نمی‌گویند اما واقعیت این است که مهدکودک‌ها فراتر از مراکز صرف نگهداری کودکان هستند و تجربیات ارزشمندی برای کودکان فراهم می‌آورند.

  • در مهد کودک، کودکان این امکان را دارند که کنار بقیه دوستان خود قرار بگیرند و با تعامل با همدیگر، فرصت یادگیری مهارت‌های اجتماعی و عاطفی را داشته باشند.
  • کودکان در مهدکودک زمانی را جدا از پدر و مادر سپری و استقلال را تمرین می کنند.
  • کودکان در مهدکودک در موقعیت‌های مختلف با نیازها و تجربیات مختلفی مواجه می‌شوند و به مرور یاد می‌گیرند که چطور احساسات‌شان را بشناسند و چگونه آن‌ها را ابراز کنند.
  • انجام فعالیت‌های مختلف در مهدکودک، باعث آشنایی بیشتر کودکان با علایق‌شان و افزایش توانمندی‌هایشان می‌شود.
  • اگر مهدکودک ها فضای آزاد و مناسبی برای کودکان داشته باشند، امکان بازی‌های آزاد، ارتباط با طبیعت و رشد همه‌جانبه برای آن‌ها فراهم می‌شود.

نگاهی بر فعالیت کودکان در محیط مهد کودک پرچین

در نتیجه حضور کودکان در مهدکودک و یک جامعه اجتماعی بزرگ‌تر از خانواده، نه تنها صرفاً به دلیل عدم توانایی خانواده در نگهداری کودکان نیست، بلکه ضرورت رشدی کودکان در سنین پیش از مدرسه و نشان  از دغدغه‌مندی خانواده‌ها برای رشد با کیفیت فرزندان‌شان است.


مهم‌ترین نکات برای انتخاب یک مهد کودک خوب

طبیعی است که همه مهدکودک‌ها از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند و گاهی به مهدکودک‌هایی برمی‌خوریم که حتی از پس “نگهداری” کودکان نیز بر نمی‌آیند. پس پیش از مواجهه با چنین شرایطی، قبل از آنکه کودک‌مان را ثبت نام کنیم، بهتر است با ویژگی‌های یک مهدکودک خوب آشنا شویم تا بهترین انتخاب را برای حال و آینده فرزند خود داشته باشیم.

شاید بهترین مهدکودک برای هرکس تعریف متفاوتی داشته باشد و بنابر سلیقه خود به یک‌سری از ویژگی‌ها امتیازات بالاتری دهد اما “مهدکودک خوب” دارای استانداردهایی است که همه می‌توانند بر سر آن توافق کنند.

ما فهرستی از ویژگی‌های یک مهدکودک خوب را جمع‌آوری کردیم تا هنگام انتخاب مهدکودک به آن‌ها توجه کنید و راحت‌تر تصمیم بگیرید.

ویژگی های یک مهد کودک خوب

ایمنی

“ایمن بودن” را مهمترین ویژگی یک مهدکودک در نظر بگیرید.

اعتماد به امن بودن یک محیط جدید، از بزرگترین دغدغه خانواده‌هایی است که می‌خواهند فرزند خود را برای ساعاتی به یک محیط جدید بسپارند. سلامت روانی و جسمی کودکان، اصلی‌ترین مطالبه خانواده ها از یک مهدکودک است. از سلامت غذا و خوراکی تا امنیت روانی کودکان، همگی باید در یک مهدکودک خوب، با استانداردی بالا ارائه شوند.

مهدکودک خوب، باید فضایی ایمن برای کودکان باشد البته نه به این معنا که مهدکودک خوب به بهانه ایمنی، فضای تجربه و بازی کودکان را به حدی محدود کند که خلاقیت کودکان را در بازی آزاد تحت‌الشعاع قرار دهد.

کودکان باید ناامنی را در یک فضای امن تجربه کنند. تجربه چالش و خطرپذیری بدون آسیب جدی!

کودکان با تجربه چالش در یک فضای امن، مرزهای آسیب و خطر را فرا می‌گیرند مثلا؛ زمانی که کودک در حضور تسهیلگر و یا مربی از درخت یا ارتفاع بالا می‌رود، توانایی خود را می‌آزماید.

ایمنی در مهد کودک

 زمانی که برای بازدید از مهدکودک به آنجا مراجعه می کنیم مواردی است که برای سنجش ایمنی باید به آنها توجه کنیم:

10 مورد از ویژگی های یک مهد کودک ایمن:

  1. پریزهای برق محافظ داشته باشند و دستگیرهها هم ارتفاع کودکان نباشند
  2. زوایای تند و گوشههای تیز ضربهگیر داشته باشند.
  3. ارتفاعات ایمنسازی شده باشند
  4. مربیان و تسهیلگران از نظر تعداد استاندارد باشند. ( هر ۵ کودک یک تسهیلگر/مربی بر اساس استاندارد جهانی)
  5. مراکز امداد و اورژانس به محل مهدکودک نزدیک باشند.
  6. وسایلی که مناسب استفاده کودکان نیستند در دسترس کودکان نباشند.
  7. یک درب ثانویه پیش از درب اصلی ورود و خروج تعبیه شده باشد.
  8. افراد آموزش دیده‌ی کمک‌های اولیه و راه‌های ابتدایی مقابله با حریق در مجموعه حضور داشته باشند.
  9. مواد اولیهی غذا و خوراکیها کاملا سالم و تازه باشند و مهدکودک از حساسیتهای غذایی کودکان اطلاعات کامل و به روز داشته باشد
  10. جعبهی کمکهای اولیه و کپسولهای آتشنشانی در مکانهای مختلف در دسترس باشند.

مربیان و تسهیلگران در مهد کودک

بهترین مربیان و تسهیلگران کودک

تسهیلگران و مربیان، به حال خوب کودکان کمک می کنند. آن‌ها، در ارتباط مستقیم با کودکان ما هستند و نحوه عملکرد آنان، بی واسطه بر بازی‌ها و فعالیت‌هایی که کودکان در مهد کودک انجام می‌دهند تاثیر می‌گذارند.

مربیان و تسهیلگران به همراه کودکان، انرژی فضای بازی کودکان را شکل می‌دهند و اگر کودکان با مربیان و تسهیلگرانی پرانرژی، پرانگیزه و باحوصله در ارتباط باشند، انرژی خوبی از آن‌ها دریافت خواهند کرد.

مربی و تسهیلگر کودک - پرچین

10 ویژگی یک مربی و تسهیل‌گر خوب کودک

  1. از لحاظ دانش پربار و از لحاظ تجربه کار با کودک غنی است.
  2. کودکان را به خوبی می شنود و در گفت وگو با کودکان از سوالات مختلف استفاده می‌کند تا کودکان ترغیب به فکر و گفت‌وگوی بیشتر شوند.
  3. به منحصر به فرد بودن هر کودک احترام می گذارد.
  4. خود را هم تراز با کودکان فرض می‌کند و نگاه از بالا به پایین به کودک ندارد تا کودکان راحت‌تر با او ارتباط برقرار کنند.
  5. به خواسته کودکان احترام می گذارد و برای تحقق خواسته کودکان تا جایی که مغایر با قوانین مهدکودک نباشد، تلاش می‌کند.
  6. می‌تواند با همه کودکان ارتباط برقرار کند و این مهارت را بر اثر تجربه‌های گوناگون و یا آموزش کسب کرده است.
  7. انرژی‌بخش است. در مواقعی که انرژی کودکان پایین می‌آید، یک تسهیلگر خوب به آن‌ها انرژی می‌دهد.
  8. می‌تواند عملکرد کودکان را با نگاهی بی طرف ثبت کند و از وقایع، گزارش تهیه کند.
  9. با فراهم کردن بستری غنی، فرصت تجربه‌های متنوع و توانمندسازی را برای کودکان ایجاد می‌کند.
  10. سعی می‌کند محیطی را برای تجربه کار گروهی و مشارکتی میان کودکان آماده کند و کودکان را در مسیر تعاملات اجتماعی قرار می‌دهد.

مربی و تسهیلگر کودک چه تفاوتی دارند؟

احتمالا با دیدن واژه “تسهیلگر” برای شما سوال شده باشد که تسهیلگر کیست و چه تفاوتی با مربی کودک دارد.

در این ویدیو به سراغ هاجر رجایی، مدیر اجرایی مهد کودک پرچین رفتیم و در مورد تفاوت مربی و تسهیلگر از ایشان پرسیدیم.

هاجر رجایی مدیر اجرایی مهد کودک پرچین

برنامه آموزشی یک مهدکودک خوب

یک مهدکودک خوب، برنامه آموزشی ثابت برای همه کودکان ندارد!
بله درست متوجه شدید! شاید فکر کنید یک مهدکودک خوب، جایی است که برای ثانیه به ثانیه کودکان برنامه ریزی آموزشی داشته باشد و حتی یک ثانیه هم کودکان وقت‌شان را بدون برنامه آموزشی و کلاس‌های مختلف نگذرانند اما بگذارید به شما بگوییم که بر اساس بسیاری از مطالعات، آنچه که موجب رشد همه جانبه کودکان در ابعاد شناختی، جسمی و حرکتی، عاطفی ، اجتماعی و معنوی می‌شود بازی‌هایی است که با انتخاب خود کودک شکل گرفته و هیجانات و عواطف او را درگیر کرده باشد.

البته نبود برنامه آموزشی مشخص به معنای آن نیست که مهد کودک ها نباید برنامه آموزشی داشته باشند بلکه؛ به معنای آن است که نگاه مهد کودک‌ها به برنامه‌های آموزشی باید مهیا کردن بسترهای مختلف و تجربه فعالیت‌های متنوع باشد نه گذراندن یک دوره آموزشی که منتهی به یادگیری یک فعالیت موضوعی شود.

یک مهدکودک خوب بستر فعالیت‌های مختلف را برای کودکان فراهم می‌کند و کودکان با انتخاب خود، فعالیت مورد علاقه‌شان را به صورت خودانگیخته انتخاب می‌کنند.

تعامل کودکان در بازی آزاد

ارتباط کودکان با طبیعت

مواجهه کودکان با شگفتی ها

بهبود ارتباط والدین با کودکان

ارتباط والدین با فرزندان

یک مهدکودک خوب، رابطه پدر و مادر را با کودک ارتقا می‌بخشد. ارتباط موثر کودک با پدر و مادر، از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان کودک است. پدر و مادرها گاهی به دلیل اینکه هر دو شاغل هستند و یا گاهی به خاطر عدم مهارت و تجربه، ارتباط پایداری با کودک خود ندارند.

تقویت این رابطه، از بسیاری از مشکلاتی که کودک در آینده ممکن است با آن مواجه شود، جلوگیری میکند.

مهدکودک ها اگر از نظر دانش فرزندپروری و والد پروری در جایگاه خوبی باشند و این خلاقیت را داشته باشند تا فعالیتهای مختلفی برای ارتقای رابطهی کودک و والد طراحی کنند، میتوانند نقش به‌سزایی ایفا نمایند و در لیست یک مهدکودک ایده‌‎آل قرار بگیرند.

زمان بررسی مهدکودک برای کودک خود، حتما در نظر داشته باشید که چند درصد از فعالیت‌های مهدکودک بین کودک و والدین مشترک است و این فعالیت‌ها با چه کیفیتی اجرا می‌شوند زیرا بسیار مهم است که شما و فرزندان‌تان از کنار هم بودن لذت ببرید.

برای اطلاع از برنامه‌های خانوادگی شماره تماس خود را وارد کنید.

محیط و فضای یک مهدکودک خوب

مهد کودک طبیعت در تهران- پرچین

فضای یک مهدکودک خوب، به کودکان احساس امنیت و کنجکاوی منتقل می‌کند. فضای مهدکودک اولین عنصری است که بر روی احساسات فرزندمان تاثیر می‌گذارد. کودک ما قرار است مدت زیادی را در مهد کودک سپری کند و این فضا عملا به خانه دوم او تبدیل می‌شود. پس احساسی که فرزندمان در فضای مهد کودک خواهد داشت بسیار اهمیت دارد. فرزند ما در مهد کودک باید حس کند که در فضایی امن قرار گرفته است و به نیازها و احساسات او رسیدگی می‌شود. کودک ما در مهد خود باید حس کند که می‌تواند در کنار زمان‌هایی که با شور و هیجان در کنار دوستان خود به دنبال کنجکاوی‌هایش می‌رود، زمان‌هایی را هم می‌تواند در آرامش و استراحت سپری کند.به طور کلی پیام‌هایی که مهد کودک به بچه‌ها منتقل می‌کند، از طریق تفکیک فضاهای مختلف و اختصاص دادن آن‌ها به فعالیت‌های مختلف است.یک مهدکودک استاندارد علاوه بر داشتن یک فضای داخلی و تفکیک شده، باید شامل فضای آزاد بیرونی ( ٧ مترمربع به ازای هر کودک بر اساس استانداردهای بین‌المللی) باشد. متاسفانه تعداد کمی از مهدکودک‌های ایران این فضای استاندارد را برای کودکان مهیا می‌کنند که این به معنی از دست‌رفتن فرصت تجربه‌های مهم و تکرار نشدنی سنین کودکی است.در ادامه ویژگی‌های فضای داخلی و فضای آزاد یک مهد کودک خوب را به ترتیب بررسی میکنیم.

ویژگی های فضای داخلی یک مهدکودک استاندارد

فضای گرم و دوست داشتنی مهد کودک

فضای داخلی یک مهدکودک استاندارد و ایده‌آل شامل فضاهای مختلفی برای بازی های متنوع و همچنین آسایش و راحتی کودکان می‌شود.این فضا باید حسی گرم، راحت و مشابه خانه را به کودکان منتقل کند.فضای بازی کودکان در فضای داخلی مهد کودک باید غنی و متنوع از فعالیت‌های مختلف باشد و کودکان بین آن‌ها حق انتخاب داشته باشند.

 اختصاص دادن فضایی برای فعالیت های هنری در جهت رشد خلاقیت و تصویرسازی در کودکان:

فضای فعالیت های هنری کودکان

اختصاص دادن فضایی برای خواندن کتاب برای مطالعه و کاوش در مورد سوالات ذهنی کودکان:

کتاب کودک

اختصاص دادن فضایی مناسب بازی‌های حرکتی:

بازی های حرکتی کودکان در مهد کودک

اختصاص دادن فضای مناسب بازی های شناختی در جهت تقویت مهارت حل مسئله:

بازی های شناختی کودکان

اختصاص دادن فضایی مناسب استراحت و فضای تنهایی و شخصی کودکان:

همچنین بودن فضایی برای استراحت، به کودکان این پیام را منتقل می کند که می توانند گاهی فضای شخصی خود را داشته باشند و لحظاتی را در سکوت سپری کنند. بودن فضایی مناسب استراحت، احساس امنیت بیشتری به کودکان منتقل می‌کند.

خواب کودکان در مهد کودک

اختصاص دادن فضای مناسب گذاشتن وسایل کودکان:

وجود یک فضای مجزا برای قرار دادن وسایل کودکان، به مرتب بودن فضای مهد کودک نیز کمک زیادی می‌کند.

 فراهم کردن فضای بهداشتی مناسب:

کودکان برای شستن دست‌های خود و رفتن به سرویس بهداشتی، باید فضای مناسب، تمیز و با دسترسی آسان داشته باشند.سایز سرویس‌های بهداشتی و فضای شست و شوی دست‌ها باید متناسب با اندازه کودکان باشد و وسایل شستشو و دستمال کاغذی در دسترس کودکان باشد.

  اختصاص دادن فضای مناسب صرف غذا و خوراکی:

وعده های غذایی کودکان

کودکان در مهد کودک زمان‌های خاصی را مشغول خوردن خوراکی و میان وعده و یا صرف نهار هستند.اختصاص دادن فضایی برای زمان خوراکی‌های کودکان، مزایای مهمی دارد:

  • کودکان با مفهوم نظم و زمان غذا و خوراکی آشنا می شوند.
  • کودکان در فضایی تمیز و سلامت غذای خود را می‌خورند.
  • کودکان در کنار دوستان خود و دیگر کودکان از خوردن غذای خود لذت بیشتری می‌برند.

ویژگی های فضای آزاد یک مهدکودک استاندارد

مهدکودک‌هایی با فضای آزاد و طبیعی ویژگی منحصر به فردی دارند که تاثیری شگرف بر رشد کودکان می گذارند. فضای آزاد و طبیعی با تنوعی که در فعالیت ها و بازی کودکان ایجاد می‌کند، به رشد همه جانبه کودکان کمک کرده و شوق یادگیری را در آن ها زنده نگه می‌دارد.فضای آزاد، بستر مناسبی برای بازی آزاد و خودانگیخته کودکان است.

مهدکودک هایی که اهمیت طبیعت را درک کرده باشند به یکی از اصلی‌ترین نیازهای رشدی کودکان که حضور در طبیعت و فضای باز است با فراهم کردن فضای آزاد و طبیعی به این نیاز پاسخ می‌‌دهند.

برخی از مهدکودک‌ها ( مخصوصا مهدکودک های با رویکرد طبیعت‌گرا)، فضای باز آن‌ها شامل عناصر طبیعی مثل گیاهان، درختان، سنگ و خاک و شن، حیوانات، آب و … می‌شوند.

مهدکودکی که علاوه بر فضای بسته آموزشی، دارای فضای باز و طبیعی هم باشد و عمده فعالیت‌های کودک در این فضا طراحی و برنامه‌ریزی شود، از بهترین مهد کودک ها محسوب می‌شود.

علم روان‌ شناسی در مورد حضور کودکان در طبیعت چه نظری دارد؟

بازی کودکان در طبیعت

مطالعات بسیاری در زمینه لزوم حضور کودک در فضای طبیعی و باز انجام شده است که تاکید دارد کودکان به ویژه در سنین خردسالی، نیازمند بازی های رها و آزادانه در طبیعت هستند تا بتوانند رشد همه جانبه‌ای داشته باشند.ویلسون از پژوهشگران دانشگاه هاروارد مطرح کرده است که انسان یک گرایش ذاتی برای ارتباط با دنیای طبیعت دارد و بازی در محیط‌های طبیعی با نیاز ذاتی کودک خردسال همخوانی دارد.کودکان در بازه زمانی ۳ تا ۵ سالگی ارتباط‌شان با طبیعت شکل می‌گیرد.به لحاظ تکاملی، کودکان در مراحل اولیه کودکی شروع به فهم دنیای گیاهان و حیوانات می‌کنند و پیوند عمیقی با طبیعت برقرار می‌کنند. فدراسیون ملی حیات وحش در گزارش خود اعلام کرده است : “کودکان به دلیل از دست دادن اصلی‌ترین بخش زندگی خود که همان ارتباط با طبیعت است آشفته شده‌اند. شواهد نشان می‌دهد که مشاهده، تعامل و زندگی در محیط های طبیعی بر روی کاهش استرس، افزایش تحمل و بردباری، افزایش خود تنظیمی، افزایش توانایی توجه، بهبود خستگی ذهنی، ایجاد تعادل و بهبود روان پریشی تاثیر دارد.”

فواید بازی در طبیعت برای کودکان

مهدکودک هایی که فضای طبیعی و فرصت ارتباط مستقیم و مداوم با طبیعت را به برنامه‌های خود اضافه کرده‌اند قدمی در جهت برطرف کردن این دست نگرانی‌های اساسی برداشته‌اند.امروز که کودکان بیش از هر زمان از بودن در طبیعت محروم و به فقر تجربه طبیعت دچار هستند، پیدایش مهدکودک‌های دارای فضای باز و طبیعی همراه با حضور تسهیلگرانی آگاه به یادگیری کودک، این خلا را تا اندازه زیادی پر کرده است.

بازی های تعادلی کودکان

تا اینجا به بررسی ویژگی‌های مختلف یک مهد کودک خوب از نگاه استانداردهای جهانی پرداختیم و سعی داشتیم به خانواده‌هایی که قصد دارند کودک خود را در یک مهد کودک خوب ثبت‌نام کنند یک لیست راهنما معرفی کنیم.

در ادامه می‌خواهیم ویژگی‌های مهد کودک پرچین را به شما معرفی کنیم تا با استانداردهای یک مهد کودک خوب مقایسه کنید و اگر تصمیم به انتخاب مهد کودک برای فرزند خود داشتید، مهدکودک پرچین را در بین گزینه‌های خود قرار دهید.

پرچین‌، مهد کودکی با فضای آزاد و طبیعی

آرامش روانی کودکان در طبیعت

در شهرهای بزرگ مثل تهران٬کرج٬ اصفهان٬ تبریز و … کودکان بیشتر به ارتباط با طبیعت نیاز دارند و وجود فضایی که بتواند کودکان و طبیعت را به هم نزدیک کند می‌تواند تجربه‌ای منحصر به فرد و تکرار نشدنی برای کودکان باشد.

در ایران چندین مجموعه کودک با رویکرد طبیعت‌گرا و فضای آزاد و طبیعی فعالیت می‌کنند که در اینجا می‌خواهیم مهدکودک پرچین که فضای آزاد و طبیعی بزرگی را در اختیار کودکان قرار می‌دهد را به شما معرفی کنیم.

برای بازدید حضوری از مهدکودک پرچین، شماره تماس خود را وارد کنید.

مهدکودک پرچین، امنیت در عین تجربه بازی آزاد در طبیعت

مهدکودک پرچین با وسعتی بالغ بر دو هزار متر، یکی از مهدکودک‌های بزرگ تهران با فضای طبیعی و باز است.مهدکودک پرچین، اولین مهدکودک در تهران با رویکرد یادگیری آزاد (hands-on learning یا active learning) شناخته می‌شود و بر تجربه کودکی اصیل تاکید دارد. در پرچین رویکرد یادگیری آزاد دنبال می‌شود که اخیرا در دنیا به اهمیت آن پی برده شده، آزمون و خطا شده و مدارس طبیعت اولین‌بار این رویکرد را در ایران اجرا کردند. در رویکرد یادگیری آزاد تمرکز اصلی بر، آزادی‌عمل، استقلال، شراکت و برابری کودکان است. در مسیر تکامل این ایده، پرچین با حضور متخصصان حوزه یادگیری کودک و روان شناسی رشد، این رویکرد را با شرایط فرهنگی و بومی کودکان ایران همگام کرد و به مجموعه‌ای تاثیرگذار در حیطه پرورش کودک تبدیل شد. مجموعه پرچین در کنار خانواده‌هایی که همیشه دغدغه یک جامعه سالم و شاد را دارند و به اهمیت این موضوع پی برده‌اند، قدم‌های رو به جلو و با افتخاری برداشته است. این مهد کودک از سنین ٣ سال تا ٧ سال کودکان را پذیرش می‌کند و فرصت تجربه ارتباط با طبیعت را در اختیار آن ‌ها قرار می‌دهد.

کودک سالم و شاد

پرچین به کودک چگونه نگاه می‌کند؟

ایده تأسیس پرچین بعد از گذراندن یک داستان پر فراز و فرود و جذاب و با نگاهی خاص به کودک شکل گرفت.

پرچین معتقد است دوره کودکی، مهم‌ترین دوره زندگی هر انسانی است چرا که با اولین تجربه‌ها و برخوردهای کودک با دنیای بیرون، نحوه نگاه او به زندگی پایه گذاری می‌شود. کودکان با پیشینه‌ای نزدیک به طبیعت هستند و جدا کردن آن‌ها از پیشینه خود در شهرهای شلوغ و آپارتمان‌های کوچک، نمود فراموش‌کردن حقوق کودکان است.

پرچین کودکان را انسان های کاملی می‌بیند که خود انگیزه یادگیری دارند. کودکان در ارتباط با یکدیگر و در پروسه بازی های آزادانه و سرخوشانه خود، در حال یادگیری هستند و نیازی به آموزش مستقیم ندارند.  این در حالی است که آموزش مستقیم فرصت بازی و یادگیری عمیق را نیز ازآن‌ها می‌گیرد.

کودکان برای یادگیری نه به معلمی که مطالب را به صورت مستقیم بیان می کند، بلکه تسهیلگری که کمترین مداخله را در بازی ها و فعالیت‌های کودکان دارد نیاز دارند. تسهیلگر خود را فردی موظف به  آموزش کودکان نمی‌بیند و نگاهش این است که همراه کودکان در حال یادگیری است.

پرچین فردیت کودکان را امر مهمی در نظر می‌گیرد و با هر کودک متناسب با ویژگی‌های خاص خود رفتار می‌کند. هر کدام از کودکان استعداد و علایق متفاوتی دارند که ممکن است در سال‌های ابتدای کودکی به آن‌ها آگاه نباشد.

پرچین می‌خواهد تا با فراهم کردن بستر فعالیت های مختلف، کودکان را در روند آشنایی با علایق و توانمندی‌های‌شان همراهی کند.

نگاه پرچین به کودک

سیده زهرا محمدی، موسس مجموعه کودک پرچین، از هدف خود برای تاسیس این مجموعه سخن میگوید.

معرفی فضاهای مختلف پرچین

مهدکودک پرچین شامل فضای داخلی (مخصوص فعالیت های کارگاهی) و فضای باز و طبیعی است. هر یک از این فضاها ویژگی‌های آموزشی مخصوصی دارند که در تجربیات مختلف کودکان کاربرد دارند.

در ادامه یک نگاه اجمالی خواهیم داشت از قسمت‌های مختلف فضاهای کارگاهی و مزرعه پرچین.

فضای کارگاهی مهد کودک پرچین

فعالیت های کارگاهی، در کنار بازی آزاد در مزرعه مکمل یادگیری و ارتقای مهارت های مختلف کودکان است. کودکان بعد از بازی‌آزاد و خودانگیخته و سپس صرف نهار در ساعت ١٣:٠٠ وارد فضاهای کارگاهی می‌شوند.

انتخاب گرایی کودکان در بخش کارگاهی نیز وجود دارد و کودکان بنابر علاقه خود در کارگاه‌های هدفمند مختلف حضور می‌یابند. این فعالیت ها در راستای غنی‌کردن تجربیات کودکان صورت می‌گیرد و کودکان با فرصت حضور در کارگاه های مختلف، به شناخت خود و علایق‌شان می پردازند. 

مهدکودک پرچین در بخش کارگاهی خود٬ مربیان حوزه های مختلف را که به صورت تخصصی فعالیت می‌کنند دعوت کرده تا کودکان در مجاورت با ایشان٬ تجربه ای غنی از آن فعالیت ها داشته باشند.

کارگاه‌های مهدکودک پرچین٬ شامل فعالیت‌های هنری٬ موسیقی٬ زبان انگلیسی٬ ارتباط و احساسات و همچنین آشنایی با ادبیات و اسطوره‌های ایرانی.

“مزرعه” اسم فضای آزاد مهدکودک پرچین است که با طراحی سایت های مختلف، یک فضای گرم و صمیمی برای تجربه کودکی فرزندان‌مان ایجاد کرده است. پرچین با در نظر گرفتن نیازهای رشدی و علایق کودکان، سایت‌های مختلفی را طراحی و اجرا کرده است.بازی و طبیعت دو رکن اصلی مهدکودک بزرگ پرچین است. مهدکودک پرچین با تاکید بر تجربه ورزی کودکان طبیعت را به عنوان یک بستر غنی برای کودکان مهیا ساخته  تا کودکان هرروزشان را چه آفتابی باشد و چه بارانی، در طبیعت سپری کنند.

فعالیت کودکان در هوای بارانی و برفی

پرچین یک شعار جالب در ارتباط با حضور کودکان در آب و هوای مختلف دارد:” هوای بد نداریم! لباس بد داریم! ” این شعار اشاره به فرصت تجربه طبیعت در شرایط آب و هوایی مختلف دارد. کودک با پوشیدن لباس مناسب، در هر آب و هوایی می‌تواند بازی و تجربه ورزی کند. (منظور از لباس مناسب، لباسی است که کودک بتواند هنگام راه رفتن، دویدن، پریدن، آزمایش کردن و … احساس راحتی کند و بتواند آزادانه بدن خود را حرکت دهد.)َ

تخیل وخیال از اصلی‌ترین عناصری است که کودکان هنگام بازی در مزرعه پرچین از آن استفاده می‌کنند. کودکان با تخیل خود به چوب‌ها ، شن‌ها، درخت‌ها و… در مزرعه، رنگ و زندگی می‌بخشند. هر روز کودکان در مزرعه پرچین، مانند یک سفر جدید، تازگی دارد؛

یک روز از این سر مزرعه تا آن سر می‌دوند، یک روز در باغچه گوجه‌های رسیده را برداشت می‌کنند، یک روز خیال می‌کنند روی تنه درختان در حال پرواز هستند و یک روز قلعه‌های شنی می‌سازند.

فضای باز و طبیعی مهدکودک پرچین; به مزرعه پرچین خوش آمدید!

هر آنچه کودکان در مزرعه پرچین تجربه خواهند کرد

بازی‌های حرکتی؛
عامل شادی و هیجان کودکان همراه با ارتقای مهارت‌های حرکتی

مزرعه پرچین از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که کودکان می‌توانند با انجام بازی‌های مختلف حرکتی، در کنار داشتن حالی خوب، کودکانه و سرخوشانه، به ارتقای این مهارت رشدی بپردازند. 

خانه درختی، سایت سنگ‌نوردی و شبکه طنابی، تنه درختان، لاستیک‌های رنگی و فضای وسیع و تخت مناسب دویدن و سازه تعادلی، همگی بر رشد حرکتی کودکان موثرند.

رشد حرکتی در کودکان لازمه رشد مغز و ارتقای هوش چندگانه است.

فعالیت های حرکتی از مهمترین نیازهای کودکان امروز است که پرچین با داشتن یک مزرعه هزارمتری این فضا را برای آن‌ها فراهم کرده است.

بازی های حرکتی کودکان

بازی‌های شناختی؛
عامل خلاقیت،ارتقای مهارت حل مسئله و تخیل

فعالیت‌های گسترده‌ای در مزرعه پرچین منجر به ارتقای رشد شناختی کودکان می‌شود.

شاید فکر کنید اگر کودکان حین بازی آزاد باشند و فعالیت‌ها از پیش طراحی نشده باشد، کودکان چیزی یاد نمی‌گیرند در حالی که کودکان زمان بازی های خود، با مفاهیم مختلفی مواجه می‌شوند. زمانی که آب پاشی را در سایت شن بازی بلند می‌کنند، با سبکی و سنگینی آشنا می‌شوند. زمانی که عناصر طبیعی مزرعه مثل سنگ، چوب و خاک را لمس می‌کنند، با جنس اجسام مختلف آشنا می‌شوند. زمانی که باران زمین را خیس می‌کند با مفهوم خیسی و خشکی آشنا می‌شوند. تغییرات فصول، دنیایی از یادگیری ها برای کودکان است. کودکان در فصول مختلف بازی های مختلف ساختار نیافته را تجربه می‌کنند. حضور حیوانات مختلف و گیاهان، آن‌ها را با مفهوم زنده بودن، زندگی و بقا آشنا می‌سازد و یا هنگامی که کودکان در گوشه‌ی مزرعه تخیل می‌کنند که در حال سفر کردن به جایی دیگر هستند، تخیل آن ها طی بازی درگیر می‌شود. همه این فعالیت‌ها زیرا که با تجربه آزاد و انتخاب‌گری کودکان همراه است، منجر به باز شدن افق نگاه کودکان به مسائل و افزایش خلاقیت آن ها می‌شود.

رشد مهارت عاطفی؛
با تجربه ابراز صحیح نیازها و احساسات

ارتباط کودکان در بازی های آزاد، موقعیت‌های احساسی مختلفی را در آن‌ها ایجاد می‌کند. کودکان در بازی‌های خود غمگین می‌شوند، هیجان زده می‌شوند، احساس تعلق و وابستگی می‌کنند، احساس از دست دادن می‌کنند و … .

تجربه این احساسات مختلف، کودکان را با نحوه ابراز آن ها مواجه می‌کند. صحبت کردن در مورد احساسات وابراز آن‌ها در گروی ” شناخت و تفکیک” آن‌هاست.

صحبت کردن در مورد احساساتی که کودک تجربه می‌کند، از کارهایی است که تسهیلگران پرچین طبق قواعد NVC ( ارتباط بدون خشونت) انجام می‌دهند. زمانی که ما به عنوان انسان‌هایی که در ارتباط با بقیه هستند، بتوانیم به صورت دقیق احساسات خود و منبع شکل‌گیری آن‌ها را بدانیم و بتوانیم راجع به آن‌ها صحبت کنیم، پیچیدگی‌های ارتباطی خود را به حداقل می‌رسانیم.

این روند به صورت مرتب در مزرعه پرچین اتفاق می‌افتد.

همچنین کودکان فرصت تجربه ناکامی‌ها را خواهند داشت.

تجربه ناکامی، کودکان را در معرض استفاده از مهارت حل مسئله قرار می‌دهد و آن‌ها را در برابر چالش‌های بزرگ‌تر و جدی‌تر آماده می‌کند.

پرهیز از قراردادن کودکان در موقعیت های ناکامی، آن‌ها را وابسته و ضعیف می‌کند. تجربه همزمان ناکامی‌ها و صحبت کردن در مورد احساسات خود، رشد عاطفی عمیقی در کودکان را در پی دارد.

تفکر نقاد و خلاقانه در کودکان فعالیت های شناختی

رشد مهارت های اجتماعی
از طریق تعامل کودکان ناهمسال با یکدیگر

به صورت خلاصه اگر بخواهیم رشد اجتماعی را تعریف کنیم، رشد اجتماعی میزان سازگاری ما با دیگران است.

گاهی ما در تعاملات خود با دیگران، منافع متفاوتی داریم. زمانی که حین این تناقض خواسته‌ها بتوانیم  با یکدیگر گفت‌وگو کنیم و بر سر چیزی توافق کنیم، یعنی به رشد اجتماعی خوبی دست پیدا کرده‌ایم. کودکان در پرچین و به خصوص هنگام بازی آزاد در مزرعه، همواره در حال تعامل با یکدیگر هستند و با بیان خواسته‌های خود از یکدیگر و گاهی به کمک تسهیلگر به یک راه حل نهایی رضایت‌بخش می‌رسند.

ارتباطات اجتماعی

نگاه پرچین به امنیت
تجربه ریسک و خطرپذیری ایمن، عنصر ضروری سلامت روانی کودکان

سلامت روانی و جسمی کودکان در فعالیت های حرکتی و ریسک

“فضای آزاد تا چه حد برای کودکم امنیت دارد؟ اگر کودکم هنگام بازی آسیبی ببیند چه می‌شود؟ چه کسانی مسئول فراهم کردن امنیت برای کودکم هستند؟ “

همه این ها بخشی از دغدغه و نگرانی‌های خانواده‌ها در خصوص سلامت و امنیت کودکان است که کاملاً قابل درک و فهم است.

 دغدغه سلامت کودکان برای مهدکودک پرچین اگر بیشتر از خانواده‌ها نباشد کمتر نیست!

پرچین خود را مسئول مراقبت از کودکان می‌داند و بر تمامی جوانب نگاهی جامع و با جزئیات دارد.

 

 حضور در طبیعت و فضای باز، فرصت‌هایی را برای کودکان فراهم می‌کند تا با مسائل بعضاً غیر قابل پیش‌بینی و ریسک رو به رو شوند. مهدکودک پرچین فعالانه این تجربیات را ترویج می‌کند  زیرا به کودکان فرصت تفکر نقاد، ابتکار عمل، برنامه‌ریزی و حل مسئله می‌دهد.چنین تجربه‌هایی تاثیر مثبتی بر رشد و سلامت کودکان دارد. حضور در فضای طبیعی و رویارویی کودک با ریسک و خطرات متناسب با سن‌شان به این معنا نیست که ما کودکان را رها کرده‌ایم و در معرض آسیب قرار می‌دهیم؛ بلکه ما از فرصت‌هایی که به وجود می‌آیند برای بالا بردن آگاهی کودکان‌مان از خطر استفاده خواهیم کرد و به آن ها یاد می‌دهیم که چگونه آن را ارزیابی و بر آن غلبه کنند.فضای مزرعه پرچین،یک فضای پویا و همواره در حال تغییر است. کودکان می‌توانند در قسمت‌های مختلف آن ساخت و ساز انجام دهند.همچنین برای کمک به این پویایی، همواره عناصر مختلفی اضافه و یا کم می‌شوند. در این شرایط بررسی محیط از نظر امنیت، یکی از کارهای روتین واحد ” تجهیز و توسعه” است. تیم تجهیز و توسعه پرچین با حساسیت بالایی همواره در حال مشاهده مزرعه با نگاه تامین امنیت است و در صورت وجود ریسک، فوراً بررسی و اصلاح صورت می‌گیرد.

امنیت با حضور تسهیلگر

حضور تسهیلگران در محیط بازی کودکان موجب مشاهده شدن فعالیت کودکان و پیش‌بینی خطر و جلوگیری از وقوع آن است.

تسهیلگران پرچین با جلسات منظم در زمینه امنیت، احتمالات پر ریسک را بررسی می‌کنند و در جهت پیشگیری از آن‌ها فرایندسازی می‌کنند. آن‌ها همچنین دوره های مختلف مواجهه با خطر را آموزش دیده‌اند تا در مواجهه با موقعیت خطرناک، ریسک آن را به حداقل برسانند.

مربی و تسهیلگر کودک

ارتقای مهارت های خود مراقبتی کودکان

انسان ذاتاً میل به بقا و مراقبت از خود دارد. کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند و ویژگی “خود مراقبتی” از اصلی‌ترین ویژگی هایی است که کودکان را تا حد زیادی از خطر دور نگه می‌دارد. 

کودکان به صورت درونی می‌دانند که در هر فعالیت تا چه میزان توانمند هستند و چه کارهایی را با حفظ سلامتی و ایمنی خود می‌توانند انجام دهند. 

کودکان زمانی که وارد حیطه خطر می‌شوند که خودشان را بین مرز توانستن و نتوانستن می‌سنجند. در این جاست که تسهیلگر در کنار کودک است و مانع از بروز رفتار پر خطر می‌شود.

پرچین چه تعهدی به کودکان و خانواده‌ها دارد؟

 ما در پرچین انتظار داریم کودکان با تجربه‌های مختلف و گسترده‌ای که در بستر “طبیعت” و “انتخابگری” خواهند داشت کودکانی باشند:

  • با احساس شگفتی و تخیل قوی
  • با مهارت مشاهده و کنجکاوی بسیار
  • با رشد هوشیاری و قابلیت تمرکز
  • با افزایش سرزندگی و اعتماد به نفس
  • با پیشرفت مهارت‌های اجتماعی و خودکفایی
  • با افزایش مهارت‌های حل مسئله و تفکر نقادانه
  • با افزایش توجه و تمایل به محیط زیست و اثرگذاری در آینده

خانواده‌ها چه نظری در مورد مهد کودک پرچین دارند
؟

هیچ کس بهتر از خانواده‌هایی که کودکان خود را به پرچین سپرده‌اند نمیتواند بگوید که پرچین چقدر به تعهدات خود نزدیک بوده است. به همین دلیل پیش خانواده‌های پرچینی رفتیم و نظرشان را در مورد مهد کودک پرچین پرسیدیم.


چطور می‌توانم با مهدکودک پرچین بیشتر آشنا شوم؟

مهد کودک پرچین، پاسخگوی شما عزیزان در مورد شرایط حضور کوکان و نحوه برگزاری است. برای ارتباط با پرچین می توانید شماره تماس خود را برای ما قرار دهید تا در اولین فرصت با شما تماس گرفته شود.

همچنین پرچین شرایطی را فراهم کرده است که خانواده های عزیز بتوانند از مجموعه بازدید کنند. فقط کافی است با ما تماس بگیرید تا میزبان شما در مجموعه پرچین باشیم.

مجموعه پرچین در محله اوین درکه تهران، خیابان دشت بهشت، رو به روی ورزشگاه شهدای اوین واقع شده است.

شماره تماس با ما: 22405100

(در ساعات اداری پاسخگوی شما مامان باباهای عزیز خواهیم بود.)

پرسش‌های متداول

در رویکرد آموزشی انسان‌گرایی، این گونه در نظر گرفته می‌شود که کوکان دارای خصلت خودشکوفایی هستند و تنها با فراهم بودن بسترهای مختلف فعالیتی، می‌توانند مفاهیم و مهارت‌های مختلف را با انگیزه شخصی یاد بگیرند.

این رویکرد اعتبار بیشتری به انگیزه درونی کودکان می‌دهد بر خلاف رویکرد رفتارگرایی که بر اساس سیستم پاداش و تنبیه جلو می‌رود.

یادگیری مهارت زبان دوم کودکان علی رغم اینکه برای بسیاری از خانواده‌ها جذاب است، به سبب آسیب‌هایی که تا قبل از 5 سالگی به یادگیری زبان مادری وارد می‌کند، توصیه نمی‌شود.

این در حالی است که یادگیری زبان دوم پس از تسلط به زبان مادری، می‌تواند منجر به رشد مهارت شناختی کودکان، افزایش دایره ارتباطات و آشنایی با فرهنگ‌های دیگر شود.

مهد کودک پرچین با تلفیق 2000 متر فضای آزاد و طبیعی طراحی شده با سایت‌های مختلف و همچنین 300 متر فضای داخلی و مسقف کارگاهی مکان مناسبی برای ارتباط کودکان با طبیعت و بازی آزاد و سرخوشانه با دیگر کودکان است که رشد مهارت‌های مختلف را در کودکان به همراه دارد.

مهدکودک پرچین با سرانه 25 متر به ازای هر کودک ( 8 برابر سرانه استاندارد) یکی از با وسعت‌ترین مهدکودک‌های تهران به شمار می‌رود.

بهترین سن برای فرستادن کودکان به مهد کودک جدود سن 3 سال است.

کودکان در این سن کم کم وارد مرحله استقلال و اجتماعی‌شدن می‌شوند و نیاز دارند تا در جامعه دوستان خود قرار بگیرند و تعامل کنند.

کودکان زیر سن سه سال بهتر است به کلی از والدین جدا نشوند و در کارگاه‌های والد و کودک شرکت کنند.

کودکان از سن 3 تا 7 سال می‌توانند بدون تفکیک سنی در مهدکودک پرچین حضور داشته باشند.